Enviat per: Grup d'ètica CAMFiC | Desembre 23, 2019

L’ètica de les paraules: Infants, no MENAS

“Tienes que entenderlo, nadie pone a su hijo en un barco salvo que el agua sea más segura que la tierra”

Warsan Shire, poetisa anglo-somalí

Les paraules no són neutres, tenen significats i aquests poden ser beneficents i millorar la societat en què vivim, o fer mal i ser maleficents.

És el cas de la paraula MENA, acrònim de “menors no acompanyats”, que fins i tot ha estat proposat per entrar a formar part del diccionari normatiu català com a neologisme de l’any 2019, per l’Institut d’Estudis Català (IEC) i la Universitat Pompeu Fabra. Proposta que ha estat retirada davant l’allau de crítiques socials, de les entitats que donen suport als nens migrants i del mateix Govern de la Generalitat.

 

Qui són els menors no acompanyats?

Són menors migrants que estan sols, sense família i en un país que els és estrany.  Cal recordar i tenir presents que són infants, com ens diu repetidament UNICEF-España en una recent campanya. No són MENAS. Són nens i nenes, fràgils i vulnerables, que han passat per situacions molt dures: la decisió de marxar i abandonar la família i tot el que els és familiar, el viatge, la gana, la set, els maltractaments i abusos, etc.  Infants sotmesos a uns condicionants socials que sense cap dubte tenen i tindran repercussions en la seva salut.

Són nens i nenes que necessiten protecció i que han de ser atesos seguint la Convenció dels drets del Nen.

Quan arriben a Catalunya se’ls col·loca en centres d’acollida d’urgències i se’ls determina l’edat. Si són menors, se’ls tutela i si, segons les proves d’edat, es determina que tenen més de 18 anys se’ls expulsa dels centres. Dels menors, el 90% estan institucionalitzats i tutelats per la Generalitat i el 10% en famílies d’acollida. Quan compleixen els 18 anys són extutelats i se’ls expulsa del centre o del recurs on estaven.

Com valorem des de l’ètica l’acrònim MENA?

És una paraula que només serveix per ocultar la seva condició de nens, invisibilitzar-los i deshumanitzar-los. I quan es deshumanitza un col·lectiu ja podem fer amb ell danys que no els faríem si els considerem humans i els miréssim als ulls.

Darrerament es parla molt d’ells/elles. Surten als mitjans. Però no pas per assenyalar que són unes víctimes del sistema, com diu el Fiscal de Sala coordinador de menors (Javier Huete),  sinó per criminalitzar-los i assenyalar-los com delinqüents, tot i que les dades desmenteixen la relació entre menors migrants sense família i delicte.

De fet també han estat notícia per fets molt dolorosos, com el recent suïcidi d’Omar a Igualada,  un noi que la prova d’edat va certificar que no era menor i per aquesta raó no va ser tutelat. Feia  5 mesos que en el centre d’acollida d’urgències li havien comunicat que havia de marxar i que no tenia dret a ser tutelat. O les agressions a joves tutelats a Madrid, i d’un nen de 17 anys, també tutelat, quan passejava per Zaragoza.

 

Punts clau

  • Ens preocupa una societat que no és justa amb els nens, amb aquests nens. Que no els protegeix, que intenta invisibilitzar-los i només fer-los visibles quan els criminalitza (maleficència)
  • Ens preocupa que sense fer cas de l’edat dels seus passaports se’ls atribueix l’edat dictaminada per proves que tenen un marge d’error de mes/menys 2 anys. I en el cas que la prova determini majoria d’edat no se’ls protegeix i es crea un tracte injust respecte d’altres menors que sí són tutelats (maleficència i justícia)
  • Ens preocupa que, quan se’ls retira la tutela es fa sense vigilància, sense regularitzar-los, sense permís de residència i de treball, i se’ls deixa a l’empara de la beneficència d’ONG i grups solidaris (maleficència)
  • Hem de ser molt curosos i prudents en el llenguatge per evitar estigmatitzar-los i hem de demanar a la societat que parli d’infants que és el que són, sense més afegits (beneficència)
  • La paraula ha d’impulsar la reflexió social i la necessitat de protecció dels menors en comptes de generar confusió i repulsa social (beneficència)
  • Per una ètica de les paraules: Nen vulnerable és beneficent, MENA és maleficent

 

Referencies bibliogràfiques

Quina d’aquestes deu paraules triaries com a neologisme de l’any?. RAC1, 5 dic 2019 https://www.rac1.cat/cultura/20191204/472052636467/neologismes-paraules-candidates-diccionari-catala-animalista-emergencia-climatica-trap.html

La proposta de la paraula ‘mena’ com a neologisme de l’any genera indignació entre el Govern i les entitats. Diari digital de l’acció social a Catalunya. 5 de desembre de 2019 https://www.social.cat/noticia/11154/la-proposta-de-la-paraula-mena-com-a-neologisme-de-lany-genera-indignacio-entre-el-govern-

El fiscal jefe de menores: “No detecto que los menores extranjeros cometan más delitos que los nacionales”. El diario.es, 13 nov 2019. https://www.eldiario.es/desalambre/menores-detecto-extranjeros-cometan-nacionales_0_963104589.html

La Generalitat pagará el entierro de Omar. El Periodico, 13, nov 2019. https://www.elperiodico.com/es/sociedad/20191113/la-generalitat-pagara-el-entierro-de-omar-7735010

Trabajadores del centro de acogida de Hortaleza: “Sea quien sea, esto es como si pusieran una bomba en un colegio”. El diario.es, 4 dic 2019 https://www.eldiario.es/madrid/ataque-ninos-pusiera-bomba-colegio_0_970453757.html

Agresión racista de enmascarados con palos de remo a dos jóvenes en Hortaleza. ABC, 4 de nov 2019. https://www.abc.es/espana/madrid/abci-brutal-agresion-racista-enmascarados-palos-remo-jovenes-hortaleza-201910031949_video.html

Podemos denuncia agresión con palos de remo a dos MENA en el barrio madrileño de Hortaleza. 20 minutos, 3 de nov 2019 https://www.20minutos.es/noticia/3788321/0/podemos-denuncia-brutal-agresion-palos-remos-mena-hortaleza-madrid/

Detenidos por dar una brutal paliza a un MENA en Zaragoza y hundirle el cráneo. Heraldo, 7 nov 2019. https://www.heraldo.es/noticias/aragon/zaragoza/2019/11/07/menas-agresion-zaragoza-detenidos-brutal-paliza-menor-extranjero-hundirle-craneo-1342548.html

 

 


Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: