Enviat per: Grup d'ètica CAMFiC | Mai 15, 2018

Tots tenim conflictes d’interès!

en castellano

Aquesta afirmació tan contundent pot sorprendre. Us animem a arribar al final de l’entrada per veure què n’opineu quan l’hagueu llegida tota.

Què entenem per conflicte d’interès. Fem servir una definició ja clàssica: “Conjunt de condicions en les quals el judici professional respecte a un interès primari tendeix a ser excessivament influït per un interès secundari”[1]

En el congrés de la SEMFYC, celebrat a Barcelona, es va demanar que totes les persones participants com a ponents declaressin els seus conflictes d’interès. Ho celebrem com a un fet altament positiu.

La presentació dels conflictes per part de la immensa majoria va ser amb una frase que també sovint veiem en algunes guies o en altres àmbits: Sense conflictes d’interès.

Una altra cosa és que els conflictes que tenim tinguin rellevància per a un debat o una qüestió concreta. Però no és qui declara els conflictes qui ha de decidir sí és rellevant o no. Ho decidirà qui assisteix a la xerrada o llegeix la guia.

Probablement en alguns casos la confusió és per creure que només existeix conflicte d’interès si hi ha un lligam econòmic amb alguna empresa o, fins i tot, algunes persones ho redueixen al fet d’estar “subvencionat” directament. I conflicte d’interès no té res a veure amb corrupció. La corrupció és corrupció!

Posem-ne alguns exemples per il.lustrar-ho:

Treballar en una empresa determinada (sigui pública o privada) afecta de ben segur la nostra manera de veure les coses quan parlem, per exemple de com organitzar els serveis sanitaris. Probablement no influeix quan parlem del tractament d’una patologia determinada. Però és bo declarar-ho. Per exemple, treballar en una EBA, a l’ICS o en una empresa dependent d’un hospital pot condicionar la visió de l’atenció primària.

Tenir unes determinades creences determina una visió del món i de qüestions vitals (immigració, sexualitat, final de vida,…) que poden ser determinants a l’hora d’exposar o escriure sobre un tema, I convé explicitar-ho.

Pertànyer a un sindicat, partit polític, entitat és un conflicte d’interès que és clar quan s’aborden temes on les visions ideològiques condicionen posicionament. Cal, doncs, que es faci públic.

I podem posar més exemples allunyats de la nostra professió però que ajuden a clarificar el concepte:

Tenir fills, o no tenir-los, pot condicionar la nostra visió sobre els recursos educatius i la despesa que cal invertir-hi i també, a nivell laboral, la nostra visió sobre la conciliació.

Viure en un nucli aïllat o enmig de Barcelona, condiciona la nostra visió sobre el transport i les infraestructures.

I així podríem fer una llista que no acabaríem.

Per tant, un cop assumit que tothom té ideologia, creences o activitats que poden generar conflictes d’interès, declarem-los i que el públic valori si pot haver condicionat allò que hem dit o escrit. A vegades declarar conflictes d’interès sembla una cosa “dolenta” però ens hauríem d’acostumar a declarar aquelles activitats o creences que poden tenir relació amb el tema que tractem (ponència, guia…). Com hem dit, tots tenim interessos per les nostres creences, activitats, vincles,.. que no són ni bons ni dolents, simplement hi són; quan els declarem tan sols exposem al públic aquelles característiques professionals que, encara que no ho creiem, tenen alguna relació amb la ponència que fem (o la guia) i, per tant, podrien influir en el seu contingut

És ben senzill. Fem-ho, doncs!

[1] Thompson, D.F.. Understanding financial conflicts of interest, NEJM 329 (1993): 573-76


Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: