Enviat per: Grup d'ètica CAMFiC | gener 17, 2018

Dades de pacients arriben a la indústria farmacèutica

Ha saltat la notícia del possible ús de dades de pacients d’Extremadura i d’Andalusia per part d’un laboratori farmacèutic. Es tractaria de l’accés a dades de pacients amb tractament anticoagulant per intentar canviar-lo pel que comercialitza el citat laboratori.

En aquest cas es tracta d’un accés fraudulent a les dades clíniques dels pacients que posa sobre la taula dues qüestions:

  • Una primera, és la poca garantia que té la custòdia de les dades per part de les empreses públiques, almenys en aquest cas, però fa pensar que el sistema és fràgil. Desconeixem si la fragilitat és només en aquestes comunitats però cal tenir-ho en compte.
  • La segona qüestió, molt més preocupant, és l’interès de la indústria farmacèutica per tenir dades dels pacients, fins i tot, com en aquest cas, fent il.legalitats.

I posa també de manifest la necessitat de reforçar la seguretat de les dades i la no cessió de dades, ni que siguin anonimitzades, com es planteja en la iniciativa catalana, anomenada primer VISC+ ja comentada i posteriorment en la darrera legislatura PADRIS, que explicàvem en una altra entrada. En diverses entrades ja vam comentar els riscos dels programes per a utilitzar dades de les històries clíniques, riscos que s’accentuen molt més si es fa la cessió de dades.

Cal ser-ne conscients i denunciar totes les violacions que es facin de les nostres dades clíniques i a les institucions sanitàries que han de vetllar per una custòdia segura de les mateixes.


Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: