Enviat per: Grup d'ètica CAMFiC | Juliol 12, 2017

Convé declarar els conflictes d’interès

El dia 7 de juliol es va fer una jornada dels grups de treball de la CAMFiC. El nostre grup va insistir en la necessitat de fer la declaració de conflicte d’interès per part de tots els membres dels grups de la nostra societat.

Des del grup d’ètica es van fer arribar a la junta propostes sobre el tema ja fa molt de temps.

La nova normativa de grups  de la CAMFiC  contempla com un deure dels membres dels grups fer la declaració. En l’apartat 2.8 sobre drets i deures el reglament diu:  Qualsevol membre ha de fer una Declaració de Conflicte d’Interès que serà publicitat al web de CAMFiC

Creiem que, al marge del fet que formi part dels deures dels membres dels grups i de la seva dimensió ètica hi ha també la necessitat de ser transparents amb la població que ens diposita la seva confiança.  

Com a societat científica tenim l’obligació moral de donar informació verídica a la resta de professionals sanitaris, també a la ciutadania. Cal protegir valors socials bàsics, com poden ser l’honestedat i la confiança que les persones dipositen en nosaltres.

I, finalment creiem que cal fer esment especial a un tipus de conflicte d’interès que esdevé un impediment per a fer algunes activitats científiques dins el grup de treball que és quan existeix un lligam econòmic (de qualsevol tipus) amb empreses, organismes que tenen productes que formen part de les guies o recomanacions que elabora un grup. Així ho recollia el document:

Les guies de pràctica clínica, recomanacions, protocols, etc desenvolupades o participades per la CAMFiC no poden ser realitzades per persones que tinguin conflictes d’interès. L’exclusió de conflicte d’interès ha de garantir-se durant tot el procés d’elaboració. Per tant, els autors han de fer declaració abans de començar el treball i en acabar-lo. Qualsevol canvi que pugui representar un conflicte que aparegui durant el procés, cal comunicar-lo de forma immediata.

En excloure dels documents les persones que poden tenir conflictes d’interès en els temes del document, com es fa en alguns països, s’aconsegueix:

  • Que els professionals les llegeixin amb confiança.
  • Que les persones dipositin la confiança en la nostra societat científica i en els seus pronunciaments.

 


Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: