Enviat per: Grup d'ètica CAMFiC | Març 1, 2017

“Formació” patrocinada lliure d’impostos?

La comissió de sanitat del Congrés ha aprovat que els diners aportats per la indústria farmacèutica als professionals per a la seva formació no comptin com a ingressos.

L’objectiu d’un grup d’ètica dels metges de família no seria parlar de temes fiscals però, en aquest cas sí que cal fer-ho ja que és un element que pot afavorir i donar un aire de normalitat a una pràctica que és negativa per a la salut de la població com hem comentat en una entrada recent.

Hi ha prou evidències científiques que el lligam dels professionals amb la indústria, encara que “només” sigui en ajuts de formació, empitjora la seva praxi i encareix el cost de l’assistència.

De moment és una pràctica legal, encara que èticament poc encertada i professionalment poc recomanable.

Decidir que, a més, són uns ingressos en espècies que no tributen és fomentar encara més aquesta conducta que fa que la formació sigui esbiaixada i poc fiable.

Cal recordar que el deure ètic de mantenir-se professionalment al dia existeix i també ho explicita el codi deontològic. És evident que quan els professionals treballen per a una empresa, el deure ètic també el té l’empresa. Però en ambdós casos, cal buscar una formació  actualitzada, independent, basada en l’evidència científica  i, per tant, lliure de conflictes d’interessos, cosa que no passa si hi ha una indústria que té uns interessos concrets.

Potser seria comprensible que haguessin proposat un cert tipus de bonificació per als professionals que fan l’esforç de temps i econòmic de formar-se amb garanties. Curiosament sembla que aquest esforç és menys important que facilitar el manteniment d’unes subvencions de la indústria a la formació que, com ja hem dit, empitjoren els resultats en salut. Serà realment pervers que qui rebi diners de la indústria no li comptin com a ingrés i qui pagui la formació de la seva butxaca tingui la despesa sense cap tipus de compensació fiscal.

Podeu llegir també altres reflexions sobre el tema que abasten altres punts de vista.


Responses

  1. […] fet efectiva (Real Decreto 1074/2017, de 29 de diciembre) ,  la proposta que vam  denunciar en una altra entrada de considerar com a no ingrés els diners pagats a professionals per cursos, congressos amb estada […]


Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: