Enviat per: Grup d'ètica CAMFiC | gener 20, 2017

La indústria farmacèutica i les decisions dels professionals: La palla a l’ull dels altres…

La relació entre professionals sanitaris i representants de la indústria farmacèutica és habitual, implica a la majoria de professionals amb activitat assistencial, i la presència de visitadors mèdics en els centres sanitaris es considera normal. En un estudi fet als EUA, el 94% dels metges declara tenir relació amb la indústria farmacèutica, el 35% ha rebut finançament per assistència a Congressos o formació continuada, i el 28% pagaments per fer conferències o incloure pacients en assajos clínics.

La influencia de la indústria te implicacions en les pràctiques clíniques, en la docència, en la recerca i en les publicacions. El contacte freqüent amb comercials i la recepció de presents o ajuts per formació per part de la indústria farmacèutica modifica les pràctiques de prescripció dels professionals sanitaris. Aquesta modificació es mou habitualment cap un augment de la prescripció no indicada clínicament, major prescripció de novetats farmacològiques que no aporten benefici respecte de fàrmacs ja existents, tendència a receptar tractaments més cars, i menor predisposició a proporcionar consells en lloc de fàrmacs.

És conegut que la indústria marca l’agenda de la recerca i introdueix biaixos en les investigacions que esponsoritza. Els assaigs patrocinats acostumen a comparar el tractament innovador amb el placebo i no amb els tractaments usuals, implicant una ruptura del principi d’equipoise. A més, la investigació finançada per la indústria acostuma a trobar resultats més favorables pel producte de la companyia finançadora. En revisions sistemàtiques es troba que en els resultats dels estudis finançats amb fons públics i organitzacions sense ànim de lucre el 47% afavorien el tractament innovador i el 53% el tractament previ, mentre que en estudis finançats pels fabricants el 74% afavorien el tractament innovador i només el 26% el tractament previ.

Les revisions de la Cochrane posen de manifest que quan es comparen les investigacions finançades per la indústria respecte de les fetes amb altres fons, les primeres obtenen resultats més favorables als fàrmacs.

Es curiós observar quina és al respecte la autopercepció dels professionals. Tot i que s’ha demostrat que les visites dels comercials de Farmaindústria són efectives per alterar els hàbits de prescripció i també que la seva tasca no és formar els professionals sinó donar informació (moltes vegades inexacta) que reforci els seus interessos, sorprèn que una part majoritària dels metges clínics es considerin invulnerables a aquests fets. Diverses enquestes (Fortaleza C. Los visitadores médicos me visitan pero no me influyen. AMF 2006;2:470-71) mostren que els professionals pensen que les visites, obsequis i beneficis de la indústria no influeixen en el seu perfil prescriptor però sí ho fan en les prescripcions dels seus companys de professió.

L’excés de prescripció i receptar nous medicaments, amb incògnites respecte a la seva seguretat, va en contra del principi de prescripció prudent i situa el debat ètic de les relacions dels clínics amb la indústria en el terreny de la maleficència. Al mateix temps aquests fets comporten un augment de la despesa, donat que les novetats solen tenir un preu més elevat que les molècules ja comercialitzades fa temps, suposant una càrrega extra pel sistema sanitari. També parlem de justícia quan els clínics reben a la indústria en centres públics i durant el seu horari laboral. De fet la societat està pagant unes relacions amb clars conflictes d’interès dels seus professionals, i que poden fer mal a la ciutadania. Maleficència i justícia son la clau per entendre on s’hauria de posar el focus de les relacions de la indústria amb els professionals sanitaris amb pràctica clínica.

Presentar les relacions clínics-indústria com quelcom necessari per la formació dels professionals i com una font d’informació sobre innovació i actualització de coneixements es una fal·làcia que cau pel seu propi pes, atesos els interessos i continguts de la formació aportada per la indústria. Es molt trist en el món actual, amb tantes fonts de formació i informació independent, haver de recórrer a una formació parcial i esbiaixada. Així és un bon exemple la decisió de algunes revistes de declarar tolerància zero en la relació amb la indústria pels autors d’articles educatius.

Esperem que en un futur aquesta pràctica arribi a la clínica i els  professionals amb activitat assistencial no tinguin contacte amb la indústria farmacèutica. No obstant, mentre aquest futur arriba professionals i ciutadans hem de demanar transparència. Els ciutadans tenen dret a conèixer quins son els professionals que els atenen i si es relacionen o no amb empreses comercials. La campanya Who’s My Doctor i el  Total Transparency Manifesto són iniciatives realitzades als EUA que van en aquesta direcció.

Grup d’ètica de la CAMFiC


Responses

  1. […] L’objectiu d’un grup d’ètica dels metges de família no seria parlar de temes fiscals però, en aquest cas sí que cal fer-ho ja que és un element que pot afavorir i donar un aire de normalitat a una pràctica que és negativa per a la salut de la població com hem comentat en una entrada recent. […]

  2. […] Aquesta segona lectura moltes persones la negaran però com ja hem escrit en una altra entrada queda demostrada la influència negativa del contacte amb la indústria farmacèutica. […]

  3. […] Aquesta entrada va ser publicada fa més d’un any. La reproduïm de nou, en castellà, atès que el tema segueix essent actual i massa present, ja que algunes decisions del govern semblen minimitzar el problema […]


Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: