Enviat per: Grup d'ètica CAMFiC | Març 28, 2015

L’accés dels metges inspectors de l’ICAM a la història clínica ha de ser excepcional i amb prèvia autorització del pacient

En relació al nostre posicionament ètic en contra de l’entrada dels metges inspectors de l’ICAM a la historia clínica dels pacients en situació d’incapacitat temporal https://ecamfic.wordpress.com/2014/11/02/lacces-dels-metges-inspectors-de-licam-a-la-historia-clinica-posa-en-perill-la-confianca-dels-ciutadans-en-nosaltres/, ens alegrem del posicionament del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya http://www.comb.cat/cat/actualitat/noticies/noticies_fitxa.aspx?Id=lf7gR6uTT9rRm8K6ZUplZg%3d%3d

Us recomanem especialment la lectura del posicionament, així com l’informe de la Comissió Deontològica. En destaquem algunes frases que ens semblen cabdals:

Els metges de família, amb coneixement del pacient, facilitaran els informes i documentació clínica relativa al procés de la IT que sigui necessària perquè els metges de l’ICAM puguin prendre una decisió justa.

 Els metges de l’ICAM que desenvolupen una funció cabdal d’inspecció, valoració i control, a criteri de la Comissió de Deontologia i d’aquest Consell, no tenen una funció assistencial en el seguiment del malalt.

 L’accés a la història clínica per part de professionals que no estan implicats en el procés assistencial de forma directa s’hauria de contemplar sols en casos excepcionals i prèvia autorització del pacient.

 El pacient ha de ser coneixedor d’aquest accés i ha de poder exercir lliurament el seu dret a no facilitar informació parcial o total de la seva història clínica a altres.

La Comissió Deontològica comparteix les preocupacions… tant pel que fa a la possible vulneració del dret a la intimitat del malalt i, per tant, del Codi Deontològic vigent, com per la repercussió negativa sobre la qualitat de la història clínica, en evitar reflectir-hi, per part del malalt o del mateix metge, aspectes o dades íntimes, en el cas que hi puguin accedir persones alienes al procés assistencial.

 Al igual que en altres circumstàncies similars (requeriments dels jutges, revisions per al permís de conduir o de caça, etc.) la CD recomana que la informació a facilitar per part del metge assistencial responsable al professional de l’ICAM sigui tota la relacionada amb el procés que ha ocasionat la incapacitat temporal (IT), però només aquesta.

 Es recomana igualment que el metge que emet un informe als companys de l’ICAM el lliuri al pacient i que sigui aquest qui el faci a mans del metge receptor. En cas que aquesta transmissió es faci per procediments telemàtics, el metge lliurador de l’informe haurà d’obtenir el consentiment del pacient.

Mantenim la nostra recomanació, ara encara amb més força, de que tots els metges de família facilitin “amb coneixement del pacient, i en el seu benefici (i atenent al principi de justícia) els informes sol·licitats pels companys de l’ICAM que siguin necessaris, però no que els comuniqueu que poden entrar a la història clínica informatitzada per a llegir la informació allà registrada”. Creiem que és oportú també, que informem als pacients del seu dret a evitar que ningú que no participa en la seva atenció entri a la seva història clínica.


Responses

  1. […] us vàrem comunicar amb anterioritat https://ecamfic.wordpress.com/2015/03/28/lacces-dels-metges-inspectors-de-licam-a-la-historia-clinic… el posicionament clar del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya en contra de l’entrada […]


Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: