Enviat per: Grup d'ètica CAMFiC | febrer 24, 2015

En la nit més fosca

La nit de l’Atenció Primària ha arribat. Després d’anys de disminuir el pressupost davant l’Atenció Hospitalària, de reduir el personal, de no cobrir els professionals que es jubilen, entre d’altres, ens trobem en un moment de desgast professional i de manca de projecte en comú. Moment en el que ens fan creure que la millor manera de fer la nostra feina és deixant de fer la nostra feina (atenció domiciliària, atenció a pacients pal·liatius, atenció a la patologia crònica), en un discurs on l’engany apareix farcit de paraules condescendents: entenem que teniu molta feina, que no teniu formació suficient en certs aspectes, és millor pels pacients que els atenguin els professionals més preparats, etc. Fins quan ens deixarem enganyar?

Inclús en la nit més fosca, aquella en que ens sentim perduts, en la que la por s’estén com un mantell sobre nosaltres, és possible albirar alguns punts de llum en l’horitzó.

Per aquest motiu i aquestes circumstàncies el grup d’ètica de la camfic s’ha plantejat el repte de proposar a la nostra societat científica i a tots els metges de família un codi de bona pràctica, de la mateixa manera que molts països anglosaxons tenen el seu Good Medical Practice.  Per a fer-ho hem agafat com a referència els valors del compromís del metge de família aprovats fa anys pels socis de la camfic.

Encara ens falta molta feina i molt debat on intentarem implicar-hi força professionals però creiem que el repte val la pena.

Com el far que guia els vaixells cap a la costa, volem que aquest Codi de Bona Pràctica sigui un punt de referència on dirigir la nostra mirada i les nostres accions.

Entenem que gran part de la realització d’aquest codi d’excel·lència no depèn dels professionals mateixos, sinó  de les institucions en les que estan inserits aquests professionals.

Però també com va dir T.S. Elliot: “Només els que s’arrisquen a anar massa lluny poden descobrir com de lluny un pot arribar”

Estarem dividits. Pertanyerem a institucions públiques o privades, a consorcis o EBAs. Treballarem en equip o de forma autònoma. En zones urbanes o rurals. Tant se val.

Volem que aquest treball serveixi per girar el nostre timó cap a un far comú: arribar a  ser uns bons metges de família.


Responses

  1. […] Des del Grup d’ètica volem oferir un espai per a poder posar en comú el que considerem pot arribar a ser un “bon metge de família” partint del document que hem realitzat i del qual n’explicàvem l’objectiu a l’anterior entrada: https://ecamfic.wordpress.com/2015/02/24/en-la-nit-mes-fosca/ […]


Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: