Enviat per: Grup d'ètica CAMFiC | Juny 7, 2014

Ètica de la prevenció: qüestionant vells escenaris

Acaba de publicar-se el número 13 del Butlletí del Comitè de Bioètica de Catalunya on, entre altres temes, hi ha una entradeta feta pel grup per explicar una mica el contingut de l’últim document sobre ètica de la prevenció. Podeu llegir l’article a l’enllaç http://comitebioetica.cat/etica-de-la-prevencio-questionant-vells-escenaris/ però el reproduïm a continuació:

Aquest nou document del Grup d’Ètica de la CAMFiC pretén fonamentalment afavorir la reflexió dels professionals de la salut, des del punt de vista de l’ètica, respecte al tema de la prevenció. Reflexionar sobre el risc de medicalització progressiu de la població, dels perjudicis que podem causar i, alhora, de la iniquitat que pot suposar desviar recursos, humans i econòmics a atendre i tractar persones, que no ens caldria atendre per la seva condició de sanes.

Hi trobareu comentaris i reflexions sobre aquestes i altres qüestions respecte a les activitats de prevenció a l’atenció primària:

  • Totes les activitats mèdiques, també les preventives, poden comportar beneficis i danys. Els danys d’un programa preventiu són immediats, els beneficis triguen més temps a aparèixer.
  • L’actitud “quaternària”, en el sentit d’evitar els danys provocats per l’activitat mèdica excessiva i innecessària, s’ha de convertir en una activitat cabdal tant en els camps curatiu, diagnòstic i terapèutic com en el camp de la prevenció.
  • Les activitats preventives poden medicalitzar la població sana i això ja és per si mateix un dany. La possibilitat de convertir en malaltia la normalitat és perillós i maleficent.
  • L’autonomia també s’ha d’aplicar en les propostes preventives i s’ha de donar al pacient tota la informació respecte a la prova plantejada, tant dels beneficis potencials com dels riscos, i facilitar així la decisió informada.
  • Tenim l’obligació d’aplicar-nos, com a professionals, mesures preventives que siguin útils per no transmetre malalties als nostres pacients.
  • Les desigualtats socials tenen més impacte sobre la salut que la majoria dels factors de risc convencionals.

Cal ser crític, també, amb la prevenció, perquè no sempre prevenir és millor que curar. I cal ser molt prudent a l’hora d’adjudicar un factor de risc o un diagnòstic a una persona: pot ser maleficient.

Podeu trobar el document a:
http://manager.formulari.cat/uploads/items/ITEM_1666_EBLOG_2510.pdf


Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: