Enviat per: Grup d'ètica CAMFiC | Novembre 3, 2012

Dades clíniques a l’era informàtica

Aprofitant que el Butlletí de Bioètica de Catalunya ( http://146.219.25.61/butlletins/public/view.php?ID=145 ) publica un article d’un dels membres del grup sobre el tema i també hi afegeix un enllaç al document sencer del grup (http://146.219.25.61/butlletins/public/view-not.php?ID=145&idnot=1561&SKIN=2 ), creiem que és necessari insistir més i més en la necessitat d’una reflexió de tots els implicats sobre l’ús de les dades i tenir clar que cal garantir-ne la confidencialitat i preservar l’accés limitat als usos permesos per l’ètica i pel pacient. (Nota: aquests enllaços no funcionen a la nit)

Us recordem, doncs, alguns consells pràctics:

CONSELLS PRÀCTICS:

La majoria de transgressions a la intimitat provenen dels propis professionals sanitaris, que tenim una gran responsabilitat dʼevitar-les. Alguns consells al respecte:

1. Usa la història en benefici pel pacient.

2. Abans dʼanotar una informació pensa si és rellevant, si et cal fer-ho.

3. No registris mai coses que no siguin certes o que siguin inexactes. Si no trobes el codi del diagnòstic, busca, pregunta.

4. Vetlla pel teu codi dʼaccés a la història clínica. No sols és una mesura dʼimportància legal, és la base dʼuna relació confidencial.

5. No deixis el teu codi dʼaccés a ningú (encara que tʼho demanin).

6. No escriguis a la història clínica oberta amb el codi dʼaccés dʼun altre. No deixis escrit i accessible el teu codi dʼaccés.

7. El codi dʼaccés, al cap (o millor al cervell…), la informació clínica en un registre segur.

8. No enviïs informació clínica per mitjans insegurs: el correu electrònic i la identificació per CIP són un bon exemple dʼinseguretat.

9. No facilitis dades clíniques que no estiguin anonimitzades per a finalitats no assistencials.

10. Si en el teu centre de salut hi ha residents (o altres professionals en formació), feu-ho constar públicament (cartells, per exemple) tot anunciant el dret a no ser atesos per aquell professional. És una manera senzilla dʼobtenir un permís implícit.

11. Per a finalitats docents, planteja la possibilitat de treballar amb bases de dades fictícies.

12. Evita accedir a històries clíniques de pacients per als que no tens permís implícit ni explícit. Denuncia la facilitat amb que pots fer-ho.

13. Treballa per millorar la seguretat, la utilitat pràctica i lʼús confidencial de les dades de la història clínica informatitzada.

14. Promou que els teus pacients exigeixin majors mesures de seguretat i que puguin controlar els accessos no autoritzats a la seva informació clínica.

Text extret del Document del grup dʼètica de la CAMFIC: Dades clíniques en lʼera electrònica. Reflexions de la pràctica quotidiana, núm. 5. 2006

http://www.camfic.cat/CAMFiC/Seccions/GrupsTreball/Docs/etica/dades_cliniques.pdf


Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: