Enviat per: Grup d'ètica CAMFiC | Octubre 28, 2012

El fi no justifica els mitjans: a propòsit de la vacuna de la grip

Arran de la campanya de la grip ens hem trobat amb diverses iniciatives per a promocionar-la entre els professionals, que ens porten a fer algunes reflexions:

Una primera.

Al programa informàtic eCAP, d’ús a l’ICS, de fa uns dies en entrar-hi surt una llegenda que diu: “per la seguretat dels pacients, vacuna’t de la grip” . En quins estudis es basa aquesta afirmació?. Ens agradaria conèixer-la, si existeix.

Sembla que es vulgui crear sentiments de culpa amb l’argument que els professionals no vacunats poden ser vehicle de transmissió de l’epidèmia quan l’evidència diu que: no hi ha evidència que la vacunació dels professionals previngui la grip, comprovada al laboratori, la pneumònia i la mort per pneumònia en pacients grans que viuen en residències. (http://summaries.cochrane.org/CD005187/influenza-vaccination-for-healthcare-workers-who-work-with-the-elderly)

Per tant no hi ha dilema ètic, els professional són lliures de prendre una decisió individual quant a vacunar-se, perquè la seva decisió no afecta a la salut de la comunitat.

En canvi, sí que hi ha evidencia que els professionals d’AP encomanem malalties als nostres pacients si no ens rentem les mans i en aquest cas el bé dels pacients passa davant de l’autonomia dels professionals. Pel principi de justícia i de no maleficiència, cal que els professionals ens rentem les mans després d’atendre qualsevol pacient.

Una segona

Almenys en una de les gerències de l’ICS s’ha plantejat sortejar un premi entre els professionals que es vacunin del grip. I se’ns plantegen dues preguntes:

 • És ètic premiar per realitzar una activitat sanitària que es consideri recomanable? Podeu llegir les nostres reflexions sobre l’ètica i les DPO a http://projectes.camfic.cat/CAMFiC/Seccions/GrupsTreball/Docs/etica/etica_dpo.pdf. Podríem dir que almenys seria dubtós.
 • Més greu encara: per donar el premi es consultaran les històries clíniques dels professionals i es farà pública una dada confidencial (haver-se vacunat o no). Segons la informació publicada:

Per incentivar la vacunació entre el personal sanitari hem decidit sortejar una sortida turística d’un dia entre aquells professionals que constin a l’e-CAP vacunats de la grip abans del 14 de desembre.

Per participar, recordeu:

 • vacuneu-vos
 • registreu la vacuna a l’e-CAP

I aquest és un tema molt més profund: Els sanitaris només podem accedir a informació confidencial quan atenem les persones (pel seu benefici). Un altre tipus d’accés no és ètic ni legal, excepte en alguns casos, però amb determinades condicions (vegeu: http://www.camfic.cat/CAMFiC/Seccions/GrupsTreball/Docs/etica/CORR_Recerca_e.pdf )

Un apunt final: aquest és un petit exemple per a reafirmar que un objectiu, fins i tot quan es consideri molt correcte, no pot fer-nos oblidar l’ètica. I que el fi no justifica els mitjans.

Nota posterior: Finalment el sorteig s’ha anul.lat, el dia 29/10. Ens n’alegrem però insistim en la importància de la defensa de la confidencialitat i dels valors que expressem en aquesta entrada al bloc.

Segona nota posterior: El missatge inicial de l’e-CAP ara és “per la seguretat dels pacients, renteu-vos les mans”


Responses

 1. […] El fi no justifica els mitjans: a propòsit de la vacuna de la grip. […]

 2. […] Aquesta és la opinió del grup d’ètica de la CAMFIC: El fi no justifica els mitjans […]

 3. Quan he llegit la campanya que fa una gerència en la promoció de la vacuna antigripal, a base de sortejar un viatge entre els que es vacunen, pensava al començament que era una broma. Però no, la realitat supera la ficció. Estic totalment d’acord amb vosaltres que el fi no justifica els mitjans, perquè si aquests no són ètics el fi que es persegueix tampoc ho serà. En tot cas si l’administració ha de donar algun incentiu ho hauria de fer amb els professionals que segueixen la evidència científica i en aquest cas, es clar que és amb els que no ens vacunen per la grip. Cada vegada hi ha més estudis sobre la ineficàcia de aquesta vacuna en la població general.

 4. […] atribuïble al professional sanitari, un contagi, que com  ja comentàvem en una entrada anterior https://ecamfic.wordpress.com/2012/10/28/el-fi-no-justifica-els-mitjans-a-proposit-de-la-vacuna-de-la… , no hi evidència que la vacunació dels professionals  en redueixi el […]

 5. […] Com ja hem comentat en una altra entrada: el fi no justifica els mitjans: https://ecamfic.wordpress.com/2012/10/28/el-fi-no-justifica-els-mitjans-a-proposit-de-la-vacuna-de-la… […]

 6. […] El fi no justifica els mitjans: a propòsit de la vacuna de la grip […]

 7. […] Fuente: Blog de Grup d’ètica CAMFIC […]


Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: