Enviat per: Grup d'ètica CAMFiC | Juny 3, 2012

Les coses no són tan simples

El document en el qual el Grup d’Ètica de la Camfic treballem en aquest moment és sobre l’Ètica de la Prevenció. Ens sembla que la societat i en particular els metges de família n’hem fet un gra massa amb això de la prevenció. Es diria que amb aquesta fal•lera preventivista , en lloc de la simple prevenció d’algunes malalties prevalents, es pretén fer-li el salt a la mateixa Mort:

– Ens hem posat a buscar  factors de risc fins que no hem deixat gairebé ningú sa. Només un de cada 2000 hab dels EUA  no té cap dels factors de risc reconeguts.

– La prevenció ha esdevingut una poderosa eina de medicalització. Sabem que la majoria dels medicaments més rendibles econòmicament tenen indicació en la prevenció.

– Això s’ha fet sense el consentiment vàlid del ciutadà, a qui se li demana el parer en operacions quirúrgiques sobre malalties ben definides amb balanç risc-benefici ben establert i en canvi se li imposen activitats preventives sobre riscos poc probables i amb balanç risc-benefici poc clar.

Per això veiem la Prevenció quaternària (la que vol evitar els efectes secundaris de l’excés d’intervenció mèdica) com un bon tallafoc contra tanta desmesura.

Amb aquest paisatge de fons, hi ha algunes qüestions que ens preocupen:

–  Quin paper  hi ha tingut en tot aquest desgavell la medicina de família?

– Ens pot imposar l’Estat conductes saludables amb l’unic argument que són  “per al nostre bé”?  I a la inversa, com a ciutadans, tenim l’obligació moral de procurar estar sans?

– Com fer el pas de la informació (que prové dels assajos clínics i que s’expressa en probabilitats), a la decisió amb el pacient individual que tenim a la consulta? Com fer aquest salt? Per exemple aquest pacient a qui li prescrivim  l’estatina, no sabrem mai si serà dels beneficiats per un aument dels anys de vida, dels perjudicats per un efecte secundari, o dels que viuran els anys que li toquin MALGRAT  l’estatina.  I això suposant que casos com el seu estiguin adequadament representats en l’estudi. Llavors, és  suficient el càlcul de probabilitats per salvar aquest “salt lògic”?

– En el cas de la prevenció quaternària, adreçada a evitar el perjudicis del sobrediagnòstic i la sobremedicació, tot i que intenta evitar-li perjudicis al pacient, no s’hi hauria de introduir algunes dosis d’autonomia?

Animeu-vos a dir-hi la vostra!


Responses

  1. […] D’altra banda està elaborant un primer esborrany de document sobre “Ètica de la prevenció”. Veieu alguns dubtes que tenim sobre el mateix a “Les coses no són tan simples” (https://ecamfic.wordpress.com/2012/06/03/les-coses-no-son-tan-simples/) […]


Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: